Prokupac je autentična srpska sorta grožđa koja se ističe svojom izuzetnom sposobnošću prilagođavanja različitim uslovima uzgoja. Poznata po vinima bogatog tela i voćnih aroma, prokupac se sve više afirmiše kao simbol srpske vinske renesanse.

10.01.2023.
Proslava ovog crvenog srpskog grožđa počela je 2016. godine, tako što su srpski vinari, restorani i drugi privrednici delili popuste, sugestije za sparivanje i edukovali o ovoj autohtonoj sorti.
 
Pre bilo kakve priče o Prokupcu sledi mali uvod o istoriji vina u Srbiji...
 
Srbija je deo balkanskog regiona, a blaga klima omogućava da se ovde lako uzgajaju autohtone i međunarodne sorte grožđa.
Kako navodi Rojters, mnogi veruju da je rimski car Marko Aurelije Prob počeo da sadi vinograde u severnim delovima Srbije.
 
Oko 6. veka nove ere, srpski narod je počeo da prihvata običaje vinarstva kada je uvedeno hrišćanstvo.
Tek u 12. veku srpski manastiri su počeli da proizvode bogato vino u regionu.
Međutim, u 14. veku, Osmansko carstvo je pokušalo da uništi srpske vinograde na osnovu zakupaca islama, koji zabranjuje konzumiranje alkohola.
 
Srpski narod se preselio na sever da bi pobegao, a sa sobom je poneo svoje vino i vinarski običaj.
Kroz mnoga carstva i zarazu filokserom 1800-ih, srpske sorte su izdržale sve nedaće.
 
Praksa proizvodnje vina u regionu donela je mešavinu međunarodnih i autohtonih sorti.
Posle svetskih ratova i nestabilnosti, početak 21. veka doneo je priliv srpskih vinara koji su želeli da ožive stare običaje i lokalne vrste kako bi stvorili kvalitetnije, zanatske sorte vina koje su više odgovarale srpskom poreklu.

Karakteristike grožđa
 
Vina od prokupačkog grožđa su tipično punog tela i visokog alkohola, umerene kiselosti i jake taninske strukture. Često se opisuju da imaju tamne voćne arome, kao što su crna trešnja i kupina, kao i note začina i duvana. Grožđe Prokupac je takođe prilično otporno na bolesti, što ga čini veoma pogodnim za često izazovne uslove gajenja u Srbiji.

Župski kraj
 
Župski kraj je krunisao Prokupac za kralja Župe, najpopularnije vinske sorte u okolini (slično je onoj u Bordou i dolini Nape).
Kroz istoriju ovaj kraj je pravio vina za dinastije i generacije sveštenstva.
Grad Aleksandrovac je dom za 3.000 hektara vinograda, najvećeg vinskog regiona u zemlji.
Oni su domaćini festivala vina koji svakog septembra karakteriše opuštenija atmosfera nalik na sajam – zajedno sa gaženjem grožđa i fontanom vina.
 
 
Šta očekivati od dobrog Prokupca
 
Exotic Wine Travel proveo je vreme u Srbiji proveravajući vinsku scenu i otkrio da Prokupac dolazi u tri glavna stila:
 
  • Moderno – Uzgaja se na špaliru i žici od mlađe loze
  • Tradicionalno - Se pravi od starije loze u Župi
  • Mešavine – Prokupačka vina mešana sa značajnijim udelom drugog crvenog grožđa 
 
Zabava činjenica
 
Genetika Prokupca nije u potpunosti utvrđena, ali se sugeriše da je on roditelj turskog Papazkarasija.

Prokupac koji morate probati

 
 
Produžite svoje prokupačke avanture.
Svet je, prema vinu, ogromno i uzbudljivo mesto.