Kažu da su nektar bogova zadržali na Olimpu, ali mi Srbi znamo da su nam za utehu ostavili rakiju!

09.04.2025.
Rakija, taj vatreni napitak koji neizostavno prati sve proslave, rituale i razgovore u Srbiji, ima bogatu istoriju i duboku vezu sa našom kulturom. Njeno poreklo vodi nas stotinama godina unazad, u vreme kada su se alhemisti trudili da otkriju napitak koji bi donosio zdravlje i radost. Dok precizni datumi nisu poznati, smatra se da je destilacija rakije počela na Balkanu u srednjem veku, negde između jedanaestog i četrnaestog veka, nakon što je proces destilacije stigao iz arapskog sveta.
 
U Srbiji najčešće je pravljenja rakija od šljive, što ju je ujedno učinilo i najprepoznatljivijom. S obzirom na to da je šljiva autohtona vrsta voća u Srbiji, prirodno je da je bila prvi izbor za destilaciju. Međutim, naš narod je poznat po svojoj domišljatosti i prilagodljivosti, te se rakija danas proizvodi i od drugih vrsta voća poput kruške, kajsije, dunje, trešnje, jabuke, pa čak i grožđa.


Kada govorimo o najpoznatijim proizvođačima rakije u Srbiji, dolazimo do imena kao što su "Zarić," "BB Klekovača," "Stara Sokolova," i "Manastir Kovilj." Ovi brendovi su stekli reputaciju daleko van granica naše zemlje i često osvajaju medalje na međunarodnim takmičenjima. Svaki od ovih proizvođača ponosi se unikatnim receptima i tradicijama koje su čuvane generacijama.
 
Popularizacija rakije postepeno je rasla. U početku, ona je bila piće rezervisano za posebne prilike, poput slava, svadbi i drugih svečanosti. Vremenom, međutim, rakija je postala simbol srpske gostoljubivosti i srčanosti. U 19. i 20. veku, sa modernizacijom destilerija i boljem povezivanju transportnih puteva, rakija je pronašla svoj put do urbanih sredina i daleko šire publike.
 
Simbolički, rakija je postala više od pića. Ona je utkana u kulturu srpskog naroda, oličava njegovu dušu i karakter. Nije retkost da se rakija koristi u narodnoj medicini, kada se primenjuje kao melem, ili kao sredstvo za “dezinfekciju” unutrašnjih organa tokom hladnih zimskih dana.
 
Kada je reč o zanimljivim činjenicama i anegdotama, poznata je uzrečica da je "rakija lek za sve." Bilo da se radi o proslavi ili žalosti, prvo se nudi rakija. U nekim krajevima Srbije, rakija se nosi kao poklon domaćinu, a razmere „složenosti“ i kvalitet nisu nezapažene. 

 
Jedna od kulturnih anegdota uključuje i dobro poznati običaj da gosti ili prijatelji kojima se dolazi u posetu budu počašćeni rakijom pre nego što su uspeli da skinu kaput. Taj trenutak dočekivanja predstavlja gostoprimstvo u svom najčistijem obliku. Takođe, kod nekih srpskih porodica postoji pravilo da se svaka nova flaša rakije mora degustirati kako bi se osiguralo da je "dobra," što je divno opravdanje za uživanje u još jednom gutljaju.
 
Dakle, rakija je mnogo više od pića. To je simbol tradicije, gostoprimstva, pa čak i filozofije. Njena bogata povijest i značaj u kulturi ne samo da nas povezuje sa našim precima, već nas i pozicionira na svetskoj mapi kao narod koji zna da ceni i uživa u dobrim stvarima u životu. Sa svakim gutljajem rakije, dolazi i delić priče o prošlim vremenima i narodnim mudrostima, koje nam pomažu da svakodnevicu posmatramo kroz prizmu humora i pozitivne energije.

Neka koja kap prija svima sa kojima delimo ovo iskustvo!