Kažu da se u kapljici dobre voćne rakije krije čitava voćna salata...
09.04.2025.
Proces pravljenja rakije je umetnost koja je usavršavana kroz generacije. Sve počinje u voćnjacima, gde se zrela voćka strpljivo čeka da dostigne punu zrelost. Kada je voće spremno, bere se pažljivo, jer samo ono najbolje može dati vrhunsku rakiju. Sledeći korak je fermentacija. Voće se gnječi i ostavlja u specijalnim posudama da fermentira pod uticajem prirodnih šećera i kvasca. Ovaj proces je ključan jer se tu stvara alkohol. Nakon fermentacije, smeša se destiluje kako bi se dobila bistra tečnost – rakija. Sveukupni proces zahteva preciznost i iskustvo jer su detalji ti koji prave razliku između prosečne i odlične rakije.
Počnimo našu voćnu avanturu sa šljivovicom. Šljivovica je nekrunisana kraljica srpskih rakija. Tradicionalno blago Srbije, napravljena je od najboljih sorti šljiva. Prema predanju i mnogim uverenjima, domaća šljivovica može biti lek za sve boljke - naravno, umereno konzumirana! Neki od najpoznatijih proizvođača šljivovice uključuju destilerije poput "Gružanska Nit" i "Zlatni Tok", koje se dobro drže na tronu rakijskog sveta.
Kajsijevača, sa svojim bogatim i voćnim notama, ljubimica je mnogih. Ova rakija je nešto ređa, ali svaki put kad se pije daje čarobne note koje osvežavaju nepce. Među poznatim proizvođačima izdvajaju se oni koji neguju stare sorte kajsija, poput destilerije "Volos", koja svojim proizvodima osvaja tržišta širom sveta.
Rakija od kruške, poznata i kao viljamovka, suptilan je spoj slatkoće i blage kiselosti. Najbolji primer toga kako jedna rakija može biti kompleksna i nežna istovremeno. Kruška viljamovka, po kojoj je rakija dobila ime, najzastupljenija je i najcenjenija sorta za ovu vrstu rakije. Destilerija "Zarić" je poznata po izuzetnoj viljamovki koja je osvojila mnoga priznanja.
Nastavljamo sa dunjevačom. Ova rakija je prava poslastica za ljubitelje finih pića. Dunjevača je posebna zbog svoje arome, koja u sebi nosi blagi miris svežih dunja. Karakteristično žuta, često je poklonjena i konzumirana u posebnim prilikama. Destilerija "Lukić" se izdvaja sa vrhunskom rakijom od dunje.
Za ljubitelje vina, tu je lozovača - rakija od grožđa, koja svojom sofisticiranošću osvaja i najistančanija nepca. Napravljena od grožđanog kljuka, lozovača je poznata po svojoj jačini i karakteristično blagom ukusu. Na tržištu su cenjeni proizvodi destilerije "Pigmalion", koja dugi niz godina gaji tradiciju pravljanja ove vrste rakije.
Rakija od jabuka, poznata kao jabukovača, osvežavajuća je opcija koja svojim laganim voćnim tonom osvaja srce svakog degustatora. Njena svežina i aroma često podsećaju na zlatne dane proleća. Jedan od najboljih proizvođača ove rakije je opet "Volos", čiji proizvodi ponosno stoje na policama širom Evrope.
Na kraju, ne smemo zaboraviti ni na medovaču - rakiju sa primesama meda. Ova rakija je slatka, glatka i izuzetno aromatična, često nazivana tečno zlato. Medovača je savršen izbor za one koji uživaju u slatkastom i toplom napitku. Njeni najbolji primerci dolaze iz destilerija koje se drže tradicionalnih metoda, kao što je "BB Klekovača".
Ukratko, svaki region Srbije ima svoju omiljenu vrstu rakije i lokalne proizvođače koji sa ponosom predstavljaju svoje proizvode. Bilo da preferirate šljivovu osvežavajuću aromu, viljamovkinu nežnu slatkoću ili dunjavinu jedinstvenu svežinu, jedna stvar je sigurna - rakija je više od pića, ona je deo naše duše i kulture.
Pa, živeli!